ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK.

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΔΙΝΕΙ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ

Ποσοστό μικρότερο του 50% του πληθυσμού έχει σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό νερού, πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

Όσο για το υπόλοιπο 60%, το ποδήλατο Cycoclean έχει τη λύση.

Πρόκειται για μια επαναστατική καινοτομία καθώς μέσω εξοπλισμού που έχει τοποθετηθεί σε ένα κουτί στο πίσω μέρος του ποδηλάτου, το μολυσμένο νερό φιλτράρεται και μετατρέπεται σε πόσιμο.

Ο εξοπλισμός μπορεί να φιλτράρει έως 5 λίτρα νερό το λεπτό. Με την προϋπόθεση ωστόσο ότι θα υπάρχει πάντα και κάποιος διαθέσιμος ποδηλάτης για να κάνει πετάλι.

Το ποδήλατο είναι ιαπωνικής τεχνολογίας, κοστίζει 6.650 δολάρια και τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν πουληθεί περισσότερα από διακόσια ποδήλατα

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Ποδήλατα στο Μετρό αλλά με το σταγονόμετρο!

Η λαϊκή ρήση «από το ολότελα καλή και η Παναγιώταινα» είναι το σλόγκαν που χρησιμοποιούν πλέον οι λάτρεις του ποδηλάτου της Αθήνας.
Πιλοτικά, 2 ποδήλατα ανά συρμό, Τετάρτη και Κυριακή (!)
Στο άκουσμα της είδησης ότι τα ποδήλατα θα επιτρέπονται στο Μετρό αναθάρρησαν, μέχρι που συνειδητοποίησαν ότι ενδέχεται να περιμένουν πολλή ώρα μέχρι να επιβιβαστούν στους συρμούς.

Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Μαρτίου, σύμφωνα με το οποίο θα επιτρέπονται μόνο δύο ποδήλατα στο τελευταίο βαγόνι κάθε συρμού, κάποιες μέρες και ώρες. Συγκεκριμένα αυτό θα γίνεται τις Τετάρτες, από τις 18.00 έως τη λήξη της βάρδιας και τις Κυριακές, από τις 12.00 το μεσημέρι έως τη λήξη της βάρδιας.

Αυτό επί του πρακτέου σημαίνει ότι αν δύο ποδηλάτες επιβιβαστούν στο σταθμό του Συντάγματος με στόχο να αποβιβαστούν στο αεροδρόμιο, δεν θα μπορεί κανένας άλλος ποδηλάτης από ενδιάμεσο σταθμό να μπει στον ίδιο συρμό. Κι αν περισσότεροι από δύο επιθυμούν να μπουν, τότε ένας από αυτούς θα πρέπει να περιμένει και πάει λέγοντας... Τώρα ποιος σοφός (αν)εγκέφαλος το σκέφτηκε αυτό, άγνωστο. Πάντως έγινε η αρχή.

«Το μέτρο θα το διαφυλάξουν οι ίδιοι οι ποδηλάτες», είπε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον υφυπουργό Υποδομών Σπύρο Βούγια ο Γιώργος Αμυράς. Ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Επιμένουμε Αθήνα» δήλωσε πολύ χαρούμενος, γιατί «καταφέραμε αυτό που επί χρόνια φαινόταν ακατόρθωτο, να μας ανοίξει η πόρτα του Μετρό δοκιμαστικά. Θα προσπαθήσουμε να είμαστε άψογοι».

Η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου θα διαρκέσει 4 μήνες. Στο τέλος Ιουνίου θα αξιολογηθεί η λειτουργικότητα του εν λόγω μέτρου για πολίτες και ποδηλάτες, με στόχο να επεκταθεί.
ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΒRΕVETS

Τα Brevets δεν είναι ποδηλατικοί αγώνες αλλά θα τα ονομάζαμε ποδηλατικές εκδηλώσεις σε διαδρομές τουλάχιστον 200 χιλιομέτρων, που μπορούν να λάβουν μέρος ερασιτέχνες ποδηλάτες που πληρούν τις προϋποθέσεις που αναφέρονται παρακάτω. Δεν υπάρχει επιδίωξη κατάκτησης θέσεων ή κάποιου είδους πρωταθλήματος αλλά ο ποδηλάτης ανταγωνίζεται τον ίδιο του τον εαυτό προσπαθώντας να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες κάνοντας τον καλύτερο δυνατό χρόνο. Για τον ποδηλάτη των  Brevets σημασία έχει η απόλαυση της διαδρομής και της παρέας των συμμετεχόντων. Ας δούμε κάποιους κανονισμούς:

1. Μόνο το Audax Club Parisien έχει τη παγκόσμια αποκλειστικότητα της διοργάνωσης των brevets. Η καταχώρηση των στοιχείων των brevets έχει ξεκινήσει από το 1921 και συνεχίζεται αδιάπτωτα έως σήμερα. Για την Ελλάδα αρμόδια είναι η ΠΕΠΑ (Πανελλήνια Ένωση
2. Τα brevets είναι ποδηλατικές εκδηλώσεις ανοιχτές σε κάθε ερασιτέχνη ποδηλάτη. Οι κάτω των 18 χρειάζονται γονική συναίνεση και υπεύθυνη δήλωση του κηδεμόνα. Στις διοργανώσεις αυτές μπορεί να λαμβάνει μέρος οποιοδήποτε όχημα κινείται αποκλειστικά με ανθρώπινη δύναμη, δεν κάνει θόρυβο και έχει μέγιστο πλάτος 2 μ. Τα διθέσια/πολυθέσια οχήματα μετρούν ως μία συμμετοχή.
3. Κάθε ποδηλάτης πρέπει να καλύπτεται ιατροφαρμακευτικά από τον ασφαλιστικό φορέα που ανήκει.
4. Για να συμμετέχει κάποιος συμπληρώνει μια υπεύθυνη δήλωση και πληρώνει το ανάλογο κόστος συμμετοχής που έχει ορίσει ο διοργανωτής. Παραλαμβάνει χάρτη με την καθορισμένη διαδρομή ή γραπτό κείμενο με λεπτομερή γεωμετρική περιγραφή της διαδρομής.
Ωστόσο καλό είναι να θυμάται κάθε αθλητής ότι τα brevet περιλαμβάνουν και το στοιχείο του προσανατολισμού του ποδηλάτη.
5. Κάθε ποδηλάτης πρέπει να είναι αυτάρκης . ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ οχήματα συνοδείας και η οποιαδήποτε παροχή βοήθειας κατά το μήκος της διαδρομής. Υποστήριξη επιτρέπεται ΜΟΝΟ στα σημεία ελέγχου. Οποιαδήποτε παραβίαση επιφέρει αποκλεισμό. Αν υπάρχουν οχήματα συνοδείας θα πρέπει να ακολουθούν εναλλακτική διαδρομή.
6. Κατά την διάρκεια του brevet οι συμμετέχοντες είναι υπεύθυνοι για την σωματική τους ακεραιότητα και υπακούουν στους κανόνες του Κ.Ο.Κ. Το Audax Club Parisien και οι διοργανωτές σε καμιά περίπτωση δεν είναι υπεύθυνοι για οποιοδήποτε ατύχημα η απώλεια συμβεί.
7. Σε περίπτωση που υπάρχουν μειωμένες συνθήκες φωτισμού, αλλά και κατά την διάρκεια της νύχτας , οι ποδηλάτες πρέπει να έχουν λευκό ή κίτρινο φως μπροστά, σταθερό κόκκινο φως πίσω και να φορούν ανακλαστικό γιλέκο ή ανακλαστική ζώνη ή ανακλαστικές λωρίδες. Έλεγχος για τον συγκεκριμένο εξοπλισμό θα γίνεται στην έναρξη κάθε διοργάνωσης. Οποιαδήποτε παράληψη θα σημαίνει τον άμεσο αποκλεισμό του αθλητή.
8. Στην εκκίνηση κάθε συμμετέχων σφραγίζει την κάρτα διαδρομής του συγκεκριμένου brevet. Σε κάθε control πρέπει να σφραγίζεται η κάρτα εφόσον περνάει εντός των χρονικών ορίων που αναγράφονται .Στον τερματισμό παραδίδονται όλες οι κάρτες. Για τις διοργανώσεις της ΠΕΠΑ οι κάρτες διατίθενται μόνο από το Audax Club Parisien και επιστρέφονται στον αθλητή (μαζί με το μετάλλιο, αν έχει ζητηθεί), μόλις επιστραφούν από την Γαλλία. Επειδή κάθε κάρτα είναι χειρόγραφη, δυστυχώς δεν γίνεται να αντικατασταθεί σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής κατά την μεταφορά της.
9. Η μέγιστη χρονική διάρκεια των brevets είναι ανάλογη των αποστάσεων, 200km 13:30// 300km 20:00// 400km 27:00// 600km 40:00// 1000km 75:00. Οι αθλητές πρέπει να τερματίζουν μέσα στα χρονικά όρια που αναγράφονται στην κάρτα διαδρομής. Εάν φτάσουν νωρίτερα, ο χρόνος που θα αναγράφεται είναι το άνοιγμα του τερματισμού (το ίδιο ισχύει και για τα κοντρόλ). Εάν ωστόσο φτάσουν μετά το όριο του κλεισίματος αποκλείονται. Σε περίπτωση που κάποιος αθλητής φτάσει σε σημείο ελέγχου εκτός χρονικού ορίου εξαιτίας απρόβλεπτων συνθηκών (για παράδειγμα αν έχει κλείσει κάποιος δρόμος ή έχει σταματήσει για να βοηθήσει σε κάποιο ατύχημα) η διοργανώτρια αρχή μπορεί να του επιτρέψει να συνεχίσει με την προϋπόθεση μέχρι το επόμενο (ή τα δύο επόμενα) κοντρόλ να φτάσει εντός χρόνου. Κακή φυσική κατάσταση του αθλητή ή του εξοπλισμού του, πείνα, κούραση και νύστα δεν θεωρούνται απρόβλεπτες συνθήκες και δεν ευσταθούν ως λόγοι για να δοθεί άδεια ώστε να συνεχίσει. Σε τέτοια περίπτωση, ακόμα κι αν τερματίσει ο αθλητής θεωρείται άκυρος.
10. Αν ο αθλητής χάσει την κάρτα του κατά την διαδρομή, ή δεν την σφραγίσει σε όλα τα σημεία ελέγχου (μέσα στα χρονικά όρια) θεωρείται άκυρος, όσα χιλιόμετρα κι αν έχει διανύσει. Κάθε ποδηλάτης είναι υπεύθυνος για να σφραγιστεί η κάρτα του και να αναγράφονται σωστά η ημερομηνία και οι ώρες που περνάει από τα κοντρόλ. Οι χρόνοι πάνω στις κάρτες έχουν ακρίβεια λεπτού. Το σπριντ στο τερματισμό δεν έχει νόημα.
Οι διοργανωτές έχουν το δικαίωμα να περιλαμβάνουν κρυφά controls, όπως και οχήματα που θα ελέγχουν τους ποδηλάτες. Δικαίωμα επίσης των διοργανωτών είναι να έχει σημεία ελέγχου χωρίς μέλος διοργανώτριας αρχής. Στην περίπτωση αυτή, κάθε αθλητής θα πρέπει να παίρνει ταμιακή απόδειξη ή σφραγίδα από οποιοδήποτε κατάστημα έχει οριστεί (βενζινάδικο, παντοπωλείο, καφετέρια κτλ). Σε περιπτώσεις που είναι αδύνατον να πάρει ο αθλητής σφραγίδα (για παράδειγμα αν φτάνει σε τέτοιου είδους κοντρόλ πολύ αργά το βράδυ και είναι κλειστό) μπορεί να τηλεφωνήσει ή να στείλει μήνυμα από το κινητό του στο αμέσως επόμενο κοντρόλ, αναφέροντας πού είναι και περιγράφοντας συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του σημείου που βρίσκεται.
11. Η κάρτα διαδρομής αφού επικολληθεί το αυτοκόλλητο με τον αύξοντα αριθμό τερματισμού σε brevet της συγκεκριμένης απόστασης από το Audax Club Parisien επιστρέφεται στο συμμετέχοντα. Τα brevets δεν έχουν ανταγωνιστικό χαρακτήρα γι' αυτό και δεν υπάρχει διαφορετική βράβευση για τους πρώτους τερματίζοντες. Υπάρχουν αναμνηστικά μετάλλια του Audax Club Parisien ανάλογα με την απόσταση, τα οποία μπορεί να παραγγείλει ο ποδηλάτης προπληρώνοντας την αξία τους. Τα μετάλλια είναι μπρούτζινα για τα 200 χλμ, επάργυρα για τα 300 χλμ., από βερμιγιόν για τα 400 χλμ., χρυσό για τα 600 χλμ. και ασημένιο για τα 1000 χλμ. Ο σχεδιασμός των μεταλλίων αλλάζει μετά από κάθε ΡΒΡ (ανά τετραετία) και η τιμή τους καθορίζεται από την διοργανώτρια αρχή.
12. Super Randonneur: Αυτός ο τίτλος κερδίζεται από ποδηλάτες οι οποίοι έχουν τερματίσει σε σειρά brevet 200, 300, 400 και 600 χλμ, μέσα στην ίδια χρονιά ή έχουν προκριθεί στο ΡΒΡ. Οι μεγαλύτερες αποστάσεις δεν δίνουν πρόκριση για μικρότερες. (Για παράδειγμα, αν κάποιος κάνει δύο τρακοσάρια και κανένα διακοσάρι, το τρακοσάρι δεν μπορεί να αντικαταστήσει το διακοσάρι).
13. Σε περίπτωση που κάποια brevet έχουν κοινές διαδρομές (ή η διαδρομή του ενός αποτελεί μέρος της διαδρομής του άλλου) κάθε ποδηλάτης μπορεί να ορίσει μόνο μία συμμετοχή και να πάρει μόνο ένα μετάλλιο.
14. Η διοργανώτρια αρχή διατηρεί το δικαίωμα να θέτει συγκεκριμένους όρους για την συμμετοχή σε διοργανώσεις των 300 χλμ. και άνω, προκειμένου να προστατεύσει τους μη έμπειρους αναβάτες από κινδύνους εξαιτίας άγνοιας ή έλλειψης προετοιμασίας.
15. Κάθε προσπάθεια παραβίασης των κανόνων ή οποιαδήποτε μη αθλητική συμπεριφορά, επιφέρει αποκλεισμό του ποδηλάτη σε μελλοντικές εκδηλώσεις της ΠΕΠΑ, των Randonneurs Mondaux και του Audax Club Parisien.
16. Κάθε τιμωρημένος αθλητής μπορεί να ασκήσει έφεση εντός 72 ωρών μετά την λήξη του γεγονότος και η διοργανώτρια αρχή είναι υποχρεωμένη να απαντήσει εντός 10 ημερών.
17. Για κανονισμούς και διαδικαστικά θέματα που δεν καλύπτονται από το παρόν έγγραφο, οι αθλητές μπορούν ν' απευθύνονται στην αρμόδια αρχή.
18. Τα brevet είναι μια δοκιμασία του σώματος και του πνεύματος και κάθε αθλητής οφείλει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένος ώστε να λάβει μέρος. Σε περίπτωση που κάποιος εγκαταλείψει, η διοργανώτρια αρχή δεν έχει υποχρέωση να τον μεταφέρει κάπου.
19. Επειδή οι διαδρομές είναι ανοιχτές στο ευρύ κοινό, ευθύνη του κάθε αθλητή είναι να έχει τέτοιου είδους συμπεριφορά που να τιμά τον ίδιο, αλλά και το αθλητικό πνεύμα που διέπει τις διοργανώσεις μας.
ΑΠΟ ΤΟ "Μπρεβετόσκυλο"  ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

ΟΡΘΟΠΕΤΑΛΙΕΣ ΜΕ ΧΙΟΥΜΟΡ ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΣΙΑ!


Είναι γραφίστας γνωστός με το ψευδώνυμο... Μπιν Ποδηλάντεν. Με μεράκι και φαντασία σχεδίασε πρωτότυπες αφίσες που προωθούν το ποδήλατο ως βασικό μέσο στις καθημερινές μετακινήσεις, ενώ καθεμία από αυτές έχει ως κεντρικό θέμα μια πόλη της Ελλάδας.

Στους κύκλους των μυημένων ποδηλατών είναι γνωστός με το ψευδώνυμο... Bin Podiladen. Ο τρομοκράτης με το δίτροχο δεν είναι παρά ένας 29χρονος γραφίστας που «πυροβολεί» με χιούμορ και φαντασία. Παθιασμένος με τις ορθοπεταλιές αποφάσισε να διοχετεύσει τη δημιουργικότητά του, φτιάχνοντας αφίσες που προωθούν το ποδήλατο ως βασικό μέσο μεταφοράς στις καθημερινές μετακινήσεις.
Στημένες με φαντασία και έξυπνο χιούμορ, οι αφίσες διέπονται από την πεποίθηση ότι «το ποδήλατο χωράει παντού» και η καθεμία έχει ως κεντρικό της θέμα μια πόλη ή ένα χωριό της Ελλάδας. Τα χαρακτηριστικά του κάθε τόπου συνδυάζονται με την εικόνα του ποδηλάτου και το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι άκρως ενδιαφέρον.Ο Στέφανος Σκουρβουλιανάκης ξεκίνησε να δημιουργεί τις ποδηλατικές αφίσες του πριν από δύο χρόνια και μέχρι σήμερα έχει ολοκληρώσει 80 σχέδια -για ισάριθμες περιοχές της- ενώ φιλοδοξεί να τις εκατοστίσει.Δείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα του: http://podilatoellada.blogspot.com/

ΑΠΟ "ΤΟ ΕΘΝΟΣ" ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Βραδυνές ποδηλατοπορείες μέσω....facebook

Μια πορεία διαφορετική από τις άλλες παρατηρείται κάθε Παρασκευή βράδυ στους δρόμους της Αθήνας. Οι περαστικοί δεν απομακρύνονται αγχωμένοι αλλά χειροκροτούν με ενθουσιασμό, οι συμμετέχοντες δεν φέρουν πανό αλλά ποδηλατικά κράνη, δεν φωνάζουν συνθήματα αλλά δίνουν ρυθμό (ενίοτε τραγουδώντας)
«ένα- δύο, ένα- δύο» και παρά την παρουσία της Αστυνομίας όλοι δηλώνουν ευθαρσώς ότι δεν πρόκειται για διαδήλωση αλλά για βόλτα- για την ακρίβεια... ποδηλατοβόλτα. Η καθιερωμένη πλέον νυχτερινή ποδηλατοπορεία
τιτλοφορείται «Freeday», από τη σύνθεση των λέξεων «Free» (ελεύθερος) και «Friday» (Παρασκευή) και οργανώνεται, ως είθισται, για τα πρωτοποριακά κινήματα πόλης μέσω... Facebook. http://www.facebook.com/#!/freedaypodilatis  
 Ξεκινώντας από μια μικρή ομάδα ποδηλατών κατόρθωσε να αριθμεί σήμερα περίπου 3.500 συμμετέχοντες οι οποίοι ποδηλατούν σε συνολική διαδρομή 40-60 χλμ. στους φωτισμένους δρόμους της πρωτεύουσας και μας προκαλούν να δούμε τη μετακίνηση (αλλά και τη διασκέδαση) με άλλο μάτι.

«Το “Freeday” έχει αποδείξει ότι το ποδήλατο δεν αφορά μικρή ομάδα νέων αλλά χιλιάδες ανθρώπους όλων των ηλικιών,ζευγάρια,παρέες,γονείς με παιδιά,ποδηλάτες από όλες τις περιοχές της Αθήνας οι οποίοι μαζεύονται γεμάτοι όρεξη κάθε Παρασκευή για να ζήσουν μια διαφορετική εμπειρία» τονίζει ο κ. Ι. Καλύβας, τεχνικός υπολογιστών. Ο ίδιος έκανε την πρώτη βραδινή ποδηλατοβόλτα τον Μάιο του 2009 και από τότε δίνει αδιαλείπτως το «παρών» καθώς, όπως δηλώνει, μόνο εδώ βρίσκει «ένα αντίδοτο στην κρίση,στο άγχος και σε όλη την αρνητική ενέργεια που μας κατακλύζει. Για εμάς τους ποδηλάτεςαυτή η βόλτα είναι η έξοδος της Παρασκευής. Οπως η πλειονότητα των Αθηναίων φορά τα καλά της και βγαίνει για ποτό, εμείς φοράμε τα κράνη μας και βγαίνουμε για...βραδινή ποδηλασία!». Η ώρα είναι 9.30 μ.μ. και η πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο έχει γεμίσει εκατοντάδες ανθρώπους κάθε ηλικίας, συνοδευόμενους από ισάριθμα ποδήλατα διαφόρων τύπων: αθλητές με ποδήλατα κούρσας τελευταίας τεχνολογίας, φοιτητές με παλιά mountain bikes, μητέρες με «γυναικεία» ποδήλατα σουηδικού τύπου, νέοι άντρες με «σπαστά» ποδήλατα πόλης (τα λεγόμενα «city bike») και ζευγάρια με διπλά ποδήλατα. Κάθε τόσο μια νέα ομάδα προστίθεται στην πολύχρωμη παρέα καθώς οι ποδηλάτες διαφόρων περιοχών της Αθήνας συρρέουν στην αφετηρία κατά κύματα μετά τις «προσυγκεντρώσεις» που οργανώνουν στις κατά τόπους γειτονιές.

Η ένταση που προκαλείται από τον συνωστισμό αναμειγνύεται με την αδημονία καθώς κανένας δεν γνωρίζει την ακριβή πορεία της διαδρομής παρά μόνο τον τελικό προορισμό. «Αυτή η μυστικοπάθεια τηρείται πρωτίστως για λόγους ασφαλείας. Παράλληλα όμωςέχουμε αντιληφθεί ότι εξάπτει την περιέργεια των συμμετεχόντων, μια και κάθε ποδηλατοβόλτα επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις» εξηγεί ο κ. Καλύβας. Ενας ποδηλάτης, διαφορετικός κάθε Παρασκευή, αναλαμβάνει τον ρόλο του «οδηγού» και λαμβάνει ως ιδιότυπο έμβλημα ένα χαρακτηριστικό έντονο φως. Γύρω στις 10.00 μ.μ. δίνεται η εναρκτήρια... ορθοπεταλιά και οι ποδηλάτες ξεχύνονται στην Ερμού.

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

ΟΙ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ - ΔΙΝΟΥΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΙΣ 9.30 ΜΜ

ΟΙ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ - ΔΙΝΟΥΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΙΣ 9.30μμ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΒΟΛΤΑ. ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕGA

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ...

...μην τρώτε τούμπες
1. Μην κοιτάτε το τιμόνι. Κοιτάτε το δρόμο.
2. Μην πειράζετε την κορδέλα του τιμονιού.
3. Μην κοιτάτε το οδόμετρο. Η ώρα είναι αυτή που είναι και τα χιλιόμετρα το ίδιο. Θα τα δείτε όταν φτάσετε.
4. Μην κολλάτε στη ρόδα του μπροστινού.
5. Ρυθμίστε επιτέλους τις ταχύτητές σας σε ένα ποδηλατάδικο. Το συνεχές παίξιμο πάνω κάτω δε βοηθάει στη συγκέντρωση.
6. Μην πατάτε φρένο στη στροφή (!)
7. Μην φοράτε τσάντες που σταυρώνουν στον ώμο. Και κυρίως μην τις ισιώνετε εν κινήσει!
8. Μη σφίγγετε πολύ τα spd.
9. Mην αλλάζετε λωρίδες όταν περνάνε αυτοκίνητα. Δε σας βλέπουν.
10. Μην περνάτε με κόκκινο.
11. Μην κάνετε ζιγκ ζαγκ στο δρόμο. Ευθεία πορεία.
12. Μη φοράτε παλτά. Τα τρώει η πίσω ρόδα.
13. Μην αφήνετε πατζάκια να εξέχουν. Τα τρώει η αλυσίδα πάνω που χαζεύεις.
14. Μην πατάτε ό,τι γυαλίζει ούτε σε σκούρους λεκέδες στην άσφαλτο. Έτσι και είναι λούμπα ή λάδια τη βάψατε.
15. Φροντίστε, όταν είστε με την κούρσα, να μην πατάτε σε φρεάτια και σχάρες και να περνάτε ακριβώς κάθετα τις γραμμές του τραμ και του τρένου.
16. Μη χαζεύετε. και βέβαια...
17. Μην είστε στην κοσμάρα σας.

...μην τραυματίζεστε

1. Φοράτε κράνος.
2. Φοράτε γάντια. Τα γδαρσίματα στην παλάμη είναι όσο εκνευριστικά γίνεται.
3. Φοράτε επικαλαμίδες/προστατευτικά αγκώνων αν κάνετε καφρίλες στο βουνό.
4. Φοράτε μανίκια.

Κάποια στιγμή θα συμβεί άρα....
1.Πλύνετε την πληγή με νερό.
2.Έχετε μαντηλάκια με οινόπνευμα ή μπουκαλάκι με ιώδιο ή κάτι παρόμοιο. Καθαριστείτε επιτόπου.
3. Έχετε το μαγικό σπρέυ New Skin. Iδανικό για το γδάρσιμο πέτσας που δε σηκώνει χανζαπλάστ και δε ματώνει αρκετά για να κλείσει από μόνο του.
4. Ένας μικρός επίδεσμος δε χαλάει.
5. Ο τέτανος δεν είναι μόνο στα σκουριασμένα σίδερα αλλά και στη βρωμιά και τη σκόνη. Εάν η επιφάνεια που πληγωθήκατε είναι μεγάλη είναι απαραίτητο να κάνετε αντιτετανικό ορό εντός 24 ωρών. Αλλιώς φροντίστε να έχετε κάνει αντιτετανικό εμβόλιο από πριν.

Για να γυρίσετε πίσω...
1. Έχετε μαζί σαμπρέλες, τρόμπα και τα βασικά εργαλεία για να τοποθετείτε και να βγάζετε το λάστιχο της ρόδας. Τα quick release βοηθάνε. Σιγουρευτείτε ότι το η σαμπρέλα είναι για τον τροχό σας και όχι για τον τροχό του Αντρέα, ή του Κώστα, ή της Ιωάννας γιατί θα σας είναι άχρηστο (το πρόβλημα μπορεί να είναι είτε ότι είναι για άλλη περίμετρο ρόδας, είτε να μην μπαίνει η βαλβίδα στην τρύπα της ζάντας!
2. Για να βάλεις μια βγαλμένη αλυσίδα πατάς το σασμάν προς τα κάτω, βάζεις την αλυσίδα σε δυο δοντάκια του πρώτου δίσκου, σηκώνεις την πίσω ρόδα και γυρνάς το πετάλι μπροστά μέχρι να πάρει όλη την αλυσίδα.. Υγρά μαντηλάκια για να καθαριστείς από τα λάδια μετά βοηθάνε.
3. Έχετε το κινητό σε μια τσέπη που δε θα το κυνηγάτε στο δρόμο μετά την πτώση.
4. ... Για την ακρίβεια να μην κυνηγάτε τίποτα στο δρόμο μετά είναι ακόμα προτιμότερο.
5. Έχετε λεφτά μαζί σας.

Από τη Λυσιστράτη και τους Ποδηλάτες Ηλιούπολης